Geschiedenis W.A.B.O.

Scoutinggroep W.A.B.O. Heemstede is een van de weinige echte meisjesgroepen die in Nederland te vinden is. Ons clubhuis vind je op een prachtige locatie net rand aan de rand van het Groenendaalse bos in Heemstede.

De W.A.B.O. groep kent een lange geschiedenis, de groep is opgericht direct na de oorlog in 1945. Veel was er verwoest en iedereen werkte mee aan de wederopbouw, vanwege deze reden werd er gekozen voor de groepsnaam W.A.B.O.: Wij Allen Bouwen Op. Per 1 januari 1946 werd onze meisjesgroep ingeschreven bij het N.P.G (Nederlands Padvindsters Gilde).

Het eerste onderkomen van de groep was een schuur aan de Heemsteedse Dreef. Vervolgens verhuisde zij naar een soort theehuis achter het oude centrum aan de Herenweg. In 1953 vond de W.A.B.O. groep het clubhuis waar we nu nog steeds inzitten. In dit jaar was de flora in Heemstede en daarvoor verschenen allerlei gebouwtjes in het Groenendaalse bos, voor winkeltjes, restaurantjes en administratie kantoren. Dit waren nood-gebouwen en zouden na de Flora weer worden afgebroken. De vader van de toenmalige leiding heeft ze als aannemer toen gebouwd en via hem kon de W.A.B.O. het administratie gebouw kopen. Na veel verbouwen en moderniseren door de jaren heen prijkt dit gebouw nog steeds op de prachtige locatie aan rand van het Groenendaalse bos in Heemstede, net over het bruggetje aan de Ritzema Boskade.

In 1973 zijn NPV, NPG, KV en NGB gefuseerd tot een organisatie genaamd Scouting Nederland. De Engelse naam Scouting werd toen gekozen om niet de voorkeur te hoeven geven aan de naam van een van de oorspronkelijke organisaties. De W.A.B.O. groep is daar nog steeds een onderdeel van.

Terwijl heel veel groepen nu gemengde groepen zijn geworden is de W.A.B.O. groep altijd een echte meiden groep gebleven. Momenteel is de groep aangesloten bij de landelijke organisatie van Scouting Nederland en valt onder de Scoutingregio Haarlem.